
Kuchnia to nie tylko miejsce przygotowywania posiłków, ale również tętniąca życiem przystań dla rodzinnych spotkań, rozmów i wspólnych aktywności. Kuchnia – serce Twojego domu. Dobrze urządzona łączy w sobie funkcjonalność i estetykę – można zaaranżować ją na wiele sposobów i tylko od nas zależy jaki styl obierzemy, a tym samym, jak wykorzystamy tkwiący w niej potencjał.
Urządzenie kuchni to nie lada wyzwanie – powinniśmy zwrócić uwagę na jej funkcjonalność, oraz dostosowanie do naszych potrzeb oraz upodobań. Dzięki temu prozaiczne czynności związane z gotowaniem staną się przyjemnością i doskonałą okolicznością do spędzenia czasu z pozostałymi członkami rodziny. Jaki plan aranżacyjny obrać, by przez lata cieszyć się piękną kuchnią? Jakie meble wybrać, by uzyskać spójny i stylowy efekt?
Podział na strefy w kuchni. Dlaczego warto?
W kuchni liczą się przede wszystkim funkcjonalność oraz design. Bowiem dzięki właściwie zorganizowanemu wnętrzu, praca w nim przebiega sprawnie, szybko i przyjemnie. Natomiast za sprawą odpowiednio dobranego do gustów domowników stylu wnętrzarskiego, kuchnia staje się wnętrzem rodzinnym i przytulnym, w którym spędzanie czasu stanowi czystą przyjemność. Dobra organizacja w kuchni to podstawa. Dzięki właściwemu rozmieszczeniu poszczególnych szafek i sprzętów kuchennych możemy zapewnić sobie łatwiejszą pracę na co dzień i większą przyjemność w przygotowywaniu posiłków dla bliskich. Aby jednak kuchnia była w pełni ergonomiczna warto ją podzielić na strefy. Podział ten polega na umieszczeniu wszelkich przedmiotów i sprzętów w jednym obszarze związanym z konkretną czynnością kuchenną. Wyróżniamy kilka podstawowych stref kuchennych.

Przechowywanie żywności
Ten obszar w kuchni ma pełnić rolę spiżarni. Najlepiej jest wyodrębnić w tym celu szafki ulokowane jak najbliżej lodówki, gdyż podczas wypakowywania zakupów będzie można wszystko ułożyć w jednej strefie, bez konieczności chodzenia po całym pomieszczeniu. Najlepszym rozwiązaniem jest wysoka szafka typu cargo z pełnym wysuwem. Umożliwia ona łatwe sięganie po przechowywane produkty żywnościowe i przetwory.
Schowek
Strefa przechowywania to odpowiednie miejsce na przechowywanie wszelkich akcesoriów kuchennych w jednym miejscu. Warto w szafkach posegregować miski, pojemniki, garnki, szklanki, ale także znajdą się tu sprzęty takie jak robot kuchenny czy mikser.
Zmywanie
W tej strefie powinny znaleźć się wszelkie przedmioty i sprzęty związane ze zmywaniem. Jej centrum stanowi oczywiście zlewozmywak oraz zamontowana przy nim zmywarka. Warto w ich obrębie umieścić także wszelkie akcesoria takie jak gąbki, drucianki, ściereczki kuchenne, ale także wyodrębnić miejsce na odkładanie mokrych naczyń.
Przygotowanie posiłków
Jest to strefa przygotowywania posiłków, a więc obejmuje przede wszystkim blat kuchenny oraz szuflady lub szafki pod nim. Na blacie warto ustawić akcesoria, których używamy podczas każdego gotowania np. pojemniki z przyprawami, a pod nim sztućce i chochelki.
Gotowanie
Centrum strefy gotowania jest płyta grzewcza. To w jej obrębie dzieje się na co dzień najwięcej. Warto więc pod ręką mieć garnki, patelnie, łopatki do mieszania, a także przyprawy. Dobrym pomysłem jest zagospodarowania blatu roboczego wokół niej, tak by znalazło się na nim miejsce na odłożenie garnka z potrawą czy serwowanie potraw na talerze.
W kuchennej organizacji, nie można zapomnieć też o poziomym podziale zabudowy meblowej. Zasada tego podziału jest prosta i wydaje się oczywista, jednak wiele osób o niej zapomina. W szafkach usytuowanych najwyżej, do których dostać możemy się tylko stając na drabinie lub kuchennym stołku umieszczamy akcesoria kuchenne, których używamy „od święta”. Może to być brytfanna do zapiekania lub mikser, które przydają się kilka razy w roku. Niżej, na wysokości wzroku powinny znaleźć się produkty najczęściej używane: sztućce codziennego użytku, garnki, miski, talerze, a także produkty spożywcze. Najniżej w kuchennej zabudowie ulokujmy produkty, po które sięgamy rzadziej, jednak nie wyjątkowo sporadycznie. Tutaj swe miejsce powinny też znaleźć produkty spożywcze wykorzystywane raz na jakiś czas, których termin przydatności do spożycia nie jest zbyt krótki.